Časté otázky a seznam technologií pro kotlíkovou dotaci
Časté otázky a seznam technologií pro kotlíkovou dotaci

Časté otázky a seznam technologií pro kotlíkovou dotaci

27.9.2019

S našimi zákazníky jsme už prošli všechny vlny kotlíkových dotací a díky nim jsme pomohli vyměnit zdroje vytápění v mnoha domácnostech. V dnešním příspěvku vám přinášíme časté dotazy zákazníků, chyby spojené se žádostmi a seznam kotlů, na které lze kotlíkovou dotaci získat.

Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás


Na jaké zdroje tepla mohu čerpat kotlíkovou dotaci?

Kotlíková dotace podporuje pořízení tepelného čerpadla, kotle na biomasu a plynové kondenzační kotle. Kompletní seznam výrobků a technologií sestavil Státní fond životního prostředí České republiky. Do vyhledávače se prokliknete modrým odkazem níže. Pokud máte ke kotlíkové dotaci otázky, nebo chcete nechat výběr nového tepelného čerpadla na profesionálech, neváhejte nás kontaktovat. O celý projekt se od A do Z postaráme za vás.

Seznam kotlů 

Mám v domě dva zdroje tepla. Mohu čerpat dotaci?

Ano, i v tomto případě můžete o kotlíkovou dotaci žádat. Musí být splněna podmínka, že nevyhovující kotel byl či je prokazatelně v provozu a může plnit funkci hlavního zdroje vytápění se samostatnou otopnou soustavou.

Zjistit více o kotlíkové dotaci 

Lze čerpat kotlíkovou dotaci i na výměnu plynového kotle?

Ne, na výměnu plynového kotle se 3. výzva kotlíkové dotace nevztahuje. Máte-li však zájem o výměnu plynového topidla, rádi vám poradíme s výběrem a zajistíme profesionální montáž. Zavolejte nám, nebo popište vaši situaci v kontaktním formuláři, brzy se vám ozveme s řešením na míru.

Na co si dát u dotace na výměnu kotle pozor?

Samozřejmostí je doložení všech povinných příloh, bez kterých se nelze zařadit mezi žadatele o dotaci. V naší praxi jsme se však setkali i s níže uvedenými situacemi, které zákazníkům přinesly nemalé starosti. Ještě než se do výměny kotle pustíte, dejte na ně pozor.

- Fotodokumentace připojení starého kotle
Z fotodokumentace musí být patrné napojení kotle na otopnou soustavu a komínové těleso. Doporučujeme pořídit snímky z více pohledů (detaily, celky, štítek kotle, umístění dvířek, napojení na komín a trubky, atd.), abyste měli v případě potřeby co nejvíce důkazního materiálu.

- Doklad o kontrole starého kotle
Ze zákona musí každý teplovodní kotel na tuhá paliva do příkonu 300 kW projít jednou za 36 měsíců pravidelnou kontrolou. Kotle 1. a 2. emisní třídy mají v tomto dokladu uvedeno, že je od 1. 9. 2022 není možné používat. Tento doklad je nezbytnou součástí dotace na výměnu kotle.

-Změny ve vlastnictví nemovitostí
Pokud v období od podání žádosti do účinnosti smlouvy o poskytnutí dotace dojde ke změně ve vlastnictví, nárok na dotaci zaniká. Žadatel je po celou dobu (u 3. výzvy až do 31. 12. 2028) zodpovědný za dodržení smluvních podmínek, a to i v případě, že bude vlastnictví nemovitosti převedeno na další osobu.

Nechte výměnu kotle i vyřízení dotace na nás

Tým A-Z Chlazení vám poradí s výběrem nového vytápění, pomůže při přípravě podkladů k žádosti o dotaci a postará se o odstranění starého kotle a následnou instalaci nového zdroje vytápění. Podívejte se na ukázku naší práce. Působíme nejen ve Východočeském kraji, ale i po celé republice. Pro další informace nás neváhejte kontaktovat, nebo nás rovnou navštivte v Hradci Králové.

5